İş Yaşam Kalitesi Ölçeği (İYKÖ): Bir Ölçek Geliştirme Çalışması
Özet Görüntüleme: 379 / PDF İndirme: 105
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.10386123Anahtar Kelimeler:
Örgüt, iş yaşam kalitesi, örgütsel iş yaşam kalitesi, bireysel iş yaşam kalitesiÖzet
Bu çalışmanın amacı, işgörenlerin insan kaynakları fonksiyonlu iş yaşam kalitelerini belirlemeye yönelik bir ölçme aracı geliştirmektir. Çalışma sonunda işgörenlerin iş yaşam kalitesini temsil ettiği düşünülen toplam 19 maddeden oluşan beşli likert tipi bir ölçek elde edilmiştir. Ölçek, farklı üniversitelerde spor bilimleri fakültelerinde işgören 196 akademisyen üzerinde uygulanmıştır. Temel bileşenler analizi öncesinde verilerin faktör analizine uygunluğunu değerlendirmek amacıyla Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) ve Bartlett testi yapılmıştır. Bu testin sonucunda KMO değeri. 93 ve Bartlett Sphericity testi ki-kare değeri ise 2346,26, df = 171, p<0.01. olarak anlamlı düzeyde bulunmuştur. Yapılan faktör analizi ve varimaks döndürme sonucunda ölçeğin toplam varyansın %60’ını açıklayan iki faktörlü (örgütsel iş yaşam kalitesi ve bireysel iş yaşam kalitesi) bir yapı gösterdiği belirlenmiştir. Ölçeğin iç tutarlılık katsayısı (Cronbach Alfa) .92 olarak hesaplanmıştır. İş Yaşam Kalitesi Ölçeği (İYKÖ) olarak adlandırılan ölçeğin tüm hizmet alanlarında kullanılabilecek, geçerli ve güvenilir bir araç olduğu belirlenmiştir.
Referanslar
Aba, G. (2009). İş Yaşam Kalitesi ve Motivasyon İlişkisi: Sağlık Sektöründe Bir Uygulama, Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2010). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (5. Baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
Sheskin, D. J. (2004). Handbook of Parametric and Nonparametric Statistical Procedures. Third Edition. Boca Raton: Chapman&Hall/CRC
Solmuş, T. (2000). İş Yaşamında Kalite ve Kaliteyi Arttırmaya Yönelik Programlar, Türk Psikoloji Bülteni, 18,37–42.
Tabachnick, B. G. ve Fidell, L. S. (2001). Using Multivariate Statistics (4th Ed.). Boston: Allyn and Bacon.
Tavşancıl, E. (2002). Tutumların Ölçülmesi ve SPSS İle Veri Analizi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Uluslararası Holistik Sağlık, Spor ve Rekreasyon Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.